Óratípusok

Írta Udvari Mónika, 2019. szeptember 1.  •

Preventív gerinctorna

Ez az óratípus koránt sem egy könnyű, laza edzésmódszer, mint ahogy sokan gondolkodnak róla. Elsősorban mindenkinek ajánlom 7 éves kortól életünk végéig. Onnan, hogy beülünk az iskolapadba napi 6-8 órára. Amikor még nincs panasz, de nem is szeretnénk, hogy legyen.

Segít ez a mozgásforma, hogy a porckorongjaink újra vízzel telve legyenek, ne száradjanak ki és kopjanak el idő előtt. Megtanítja, hogy hogyan tudunk a mindennapokban úgy tevékenykedni, hogy azzal ne ártsunk a gerincünknek. Megerősítjük a legfőbb tartó izmokat, melyek segítenek nekünk, hogy 2 lábon tudjunk járni. Segít a testnek szimmetriába kerülni, felszámolni az izmok „ egyensúlytalanságát”. Kompenzálni az egész napos ülés káros hatásait. Elsősorban panaszmentes, vagy enyhe panaszokkal élő, magukért tenni akaró embereknek ajánlom, nemtől függetlenül. Szakrendelőben receptre kellene felírni ezt a segítséget.

NMPT: Természetes mozgásminta tréning

A mai városi létforma, a túlkényelmesedett életünk mind rongálják a mozgás rendszerünket. Hosszú távon elváltozások keletkeznek, melyek panaszokat fognak okozni. Például, stressz esetén felhúzott vállakkal krónikus nyakfájdalmakat, később porckorong elváltozást tudunk elszenvedni. Tartós monitor nézéssel előre helyezett fejtartásunk lehet. A sok üléssel megrövidülnek a csípő izmai, a nagy farizom amely a medence kóros irányú billenése miatt deréktáji panaszokat fog okozni. Az elgyengült haránt hasizmok nem tudják a támasztó funkciójukat betölteni és így tovább.

Elsősorban akkor gyere erre az órára, ha már valami nincs a helyén, valami fáj! Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom.

Alakformáló edzés

Ez az óra a teljes test vázizomzatának erősítését jelenti. Ellenállásokkal és/ vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal. Egy izmos testnek sokkal nagyobb a napi energia igénye, mint egy zsírosabbnak. Az izom építéssel egy szép feszes, kontúros egészséges sziluettet tudunk kialakítani. Csökkenthető vagy elkerülhető általa a csontritkulás. Túlzásba vinni naturál szinten nem lehet, viszont erős izomzat hiányában az ízületeink sokkal sérülékenyebbek lesznek. pl. térd, váll, csípő. Minden korosztálynak ajánlom, mert egyéni teljesítőképességeket figyelembe véve vannak a feladatok meghatározva.

Intervall edzés

A testsúlycsökkentő program fontos eleme. A kardiovaszkuláris rendszert erősíti elsősorban. Lényege,hogy bizonyos időintervallumig kell valamilyen gyakorlatot megállás nélkül végrehajtani majd meghatározott időintervallumig teljes pihenés van. Ez ismétlődik meghatározott körökön keresztül, nyilván az edzettségi állapotnak megfelelően. Ez egy teljes testet megmozgató edzésmódszer, elsősorban alapgyakorlatokból felépített elemekkel. (pl szökkenés, v lépés, guggolás, támaszok, stb) Ez az edzésmódszer bizonyítottan hatékonyabb zsírégető módszer az utóhatása miatt, mint az egyenletes, monoton, hosszú ideig végzett kardió tevékenység, pl kocogás.

TABATA

Ez is egy intervall edzésmódszer, csak speciális szabállyal. Itt meghatározott időintervallumok vannak. 20 mp terhelés, 10 mp pihenő és ebből 8 kör. Ez az alap. Edzettebbek a körök számát növelhetik. Ez egy haladó edzésmódszer, már feltételez egy jobb kondíciót, tehát ide nem kezdő érdeklődőket várunk. Viszont ezzel a módszerrel nagyon gyorsan lehet állóképesség fejlődést elérni, és szintén nagyon hatékony zsírégető edzésmódszer. A gyakorlatok száma végtelen, erő-, és állóképességi feladatok váltják egymást.

Total Body

És végül egy óratípus az aerobic kedvelőinek😉 Aerobic alaplépésekből kis kombinációt fűzünk össze, ezt ismételjük, majd erősítő feladatok jönnek. Ezután újra a kombináció, majd újra az erősítés. Ezek váltják egymást ciklikusan. Mindenkinek ajánlott, mert edzettségi szintnek megfelelően lehet a terhelést adagolni.

Személyi edzésprogram

Ahogyan a nevében is benne van ez egy egyénre szabott módszer. A vendég igényét megismerve, állapotát felmérve dolgozok ki számára egy olyan edzésmódszert, mellyel a legjobb eredménnyel tudjuk a kitűzött célt elérni. A módszer lényege, hogy abban a 60 percben csak egy személyre kell koncentrálni, így maximális az odafigyelés, a hibajavítás, valamint a munka hatékonysága is, hiszen nincs lazsálás, nem lehet elbújni a tömegben 😉

Az óra igazodik a vendég időbeosztásához és a helyszín is igen változatos lehet.

Részletesebb információk a személyi edzésről ide kattintva érhetők el.